wtorek, 21 lutego 2017

Lasagne z mięsem wieprzowym



    Włoska kuchnia jest chyba najbardziej lubiana wśród Polaków. Wielokrotnie powielamy przepisy na spaghetti, pizze, tiramisu, carbonary. Uwielbiamy smak parmezanu, bazylii, oregano - zaś w restauracjach zajadamy się sosem bolognese, risotto, czy gnocchi. Lasagne to królowa wśród włoskości. Idealna kompozycja sosu pomidorowo-mięsnego z lekkim maślanym beszamelem, zapieczona pod grubą warstwą sera. Ja już swoją zrobiłam…

Sos pomidorowo-wieprzowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • ½ puszki pomidorów
  • 1 passata pomidorowa
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200ml bulionu warzywnego
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie(opcjonalnie)


     Na oliwię podsmażamy cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy wcześniej startą na drobne wiórki marchewkę, pietruszkę oraz seler. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy przez ok. 15-20min. Jeśli nasze warzywa są już wystarczająco miękkie, dodajemy mięso i podsmażamy je, aż nabierze odpowiedniego koloru (i nie będzie surowe). Teraz czas na pomidory oraz passatę. Bezpiecznie jest wlać najpierw ¾ kartonika przecieru, żeby sprawdzić gęstość sosu (nie może on być zbyt wodnisty). Na koniec dodajemy przyprawy i pozostawiamy do gotowania przez ok. 15min. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 ½ łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz


     W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - energicznie i nieustannie mieszając. Smażymy przez ok. 2-3min. Następnie powoli wlewamy mleko i nie przerywając mieszania, czekamy aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie już wystarczająco gęsty zdejmujemy z ognia i doprawiamy startą gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.

     Składanie lasagne jest bardzo prostą rzeczą. Na dno naczynia wylewamy trochę sosu beszamelowego i układamy na niego pierwszą warstwę makaronu. Makaron pokrywamy sosem bolognese i kolejno polewamy beszamelem. Czynność wykonujemy, aż do wyczerpania składników. Ostatnim etapem jest pokrycie wierzchniej warstwy serem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz