piątek, 10 marca 2017

Burger wołowy z sosem BBQ i salsą mango



Typowo amerykański i typowo mięsny obiad. Fast food budzi negatywne emocje, jednak przyrządzony w domu, staje się nieco znośniejszy. 100 % wołowiny, domowa buła, zestaw sosów i sals czynią domowego burgera królem dnia.
Dziś przedstawię przepisy na bułkę, mięso oraz sos i salsę. Zrobienie tego klasycznego fast fooda zamienia się w slow food. Najlepiej podzielić sobie jego wykonanie na kilka etapów. Pierwszy z nich to bułka.

Składniki na 6 bułek:
  • 250g mąki pszennej
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 10g  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • co kto lubi: Sezam, siemię, otręby – do posypania


Robimy zaczyn. W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i dodajemy drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z masłem i jajkiem, a następnie wlewamy wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak ciasta nie można za długo wyrabiać. Ma być ono dosyć rzadkie, lekko kleić się do palców. Gdyby jednak kleiło się za bardzo- dosyp mąkę. Zbyt duża jej ilość, może spowodować, że ciasto będzie za ciężkie a bułki będą płaskie.
Całość odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Z ciasta uformuj kulki (ok.50g ciasta) i wyłóż na blachę. Zachowaj odpowiedni odstęp, gdyż kulki urosną w piekarniku. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym jajkiem/ białkiem i posyp wybranymi ziarnami (klasykiem jest sezam). Wszystko piecz ok. 15-20min.

Teraz czas na element główny naszego obiadu- mięcho!

Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny (u mnie antrykot)
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy

Mięso łączymy z musztardą, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy wszystko do lodówki na ok 2h.Kiedyś do mięsa dodawałam jajko, jednak niedawno spotkałam się z opinią, że klasyczny burger to nie kotlet mielony i raczej powinno się odchodzić od tej metody.
Po dwóch godzinach mięso formuje w niewielkie kulki i spłaszczam je na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony. Nie wolno ich przyciskać, dusić – by zawarte w mięsie soki, nie wypłynęły na patelnie. Po usmażeniu zdejmujemy na talerz i dajemy im trochę odpocząć.

Mój pomysł na dzisiejsze burgery to połączenie wołowiny z tradycyjnym sosem BBQ oraz dla urozmaicenia, dodam salsę mango. Najpierw zróbmy sos BBQ.

Składniki na sos BBQ:
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki  sosu Worcestershire (kupiłam w tesco)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz


Na oliwię smażymy cebulę oraz czosnek. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę (smażymy do rozpuszczenia cukru). Dodajemy wędzoną paprykę oraz chili, cały czas mieszamy, by nie przypalić sosu (ja spaliłam kiedyś garnek!). Wlewamy ocet, sos, passatę pomidorową i musztardę. Wszystko zagotowujemy do momentu odpowiedniej gęstości sosu. Przyprawiamy.

Teraz czas na salsę mango.

Składniki:

  • pół mango
  • 1 łyżka octu winnego
  • curry do smaku
  • 1 łyżeczka cukru


           W garnku rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody cukier i dodajemy ocet. Łączymy z pokrojonym w kostkę mango, solimy i doprawiamy lekko curry. Gotujemy ok. 30 min, do maksymalnej miękkości mango.

Składanie burgerów należy do najprostszej kwestii. Bułkę kroimy na pół i smarujemy obie części sosem BBQ (lub jedną można posmarować majonezem). Kładziemy sałatę (u mnie zagościł jeszcze pomidor lub ogórek) i przechodzimy do mięsa. Mięso należy pokryć salsą mango i pokryć warstwą sera – można z niego zrezygnować. Położyć na wierzch drugą część bułki.
Moje burgery zostały urozmaicone w domowe frytki. Zapewniam, że danie jest na tyle wartościowe i pożywne, że można z nich zrezygnować. 

Burgera można przygotowywać na tysiące sposobów i łączyć z różnymi dodatkami. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji i ochoty. Na moim instagramie możecie znaleźć inne przepisy na burgery lub pisać bezpośrednio do mnie. Z chęcią pomogę, doradzę lub dorzucę ciekawą propozycję. Życzę smacznego i
Powodzenia!



4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki burger na pewno jest o wiele lepszy od tych w fast foodach ;) A na zdjęciach wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę trzeba się napracować, ale warto :) nie dość, że zdrowszy - to jeszcze smaczniejszy :D

      Usuń