poniedziałek, 13 marca 2017

Kurczak na piwie



Tradycyjny polski obiad kojarzy się z kotletem schabowym, mielonym czy właśnie kurczakiem. Lubię mięso i często wykorzystuje go jako podstawę w daniach głównych. Dzisiaj pomysł na kurczaka na piwie. Taka kombinacja pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności w piekarniku podczas pieczenia, ale także nadaje wyjątkowy smak i aromat mięsa. Jak to robię ? Zapraszam do lektury.

Składniki:

  • kurczak w całości 1,8 -2 kg
  • dowolne piwo 0,5l – u mnie Ciechan (przy mniejszej gramaturze mięsa, dobrze sprawdzi się piwo 0,4l)
  • przyprawy: majeranek, wędzona papryka, suszona natka pietruszki, suszony koperek, oregano, przyprawa do kurczaka
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki, pół małej cukinii, papryka


Kurczaka umieszczam w misce i oprószam z każdej strony przyprawami. Do środka mięsa wrzucam pokrojoną, w większe piórka, cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Pozostałe dwa czosnki rozgniatam i wcieram w kurczaka. Całość owijam folią i pozostawiam w lodówce na 3-4h do odpowiedniego zamarynowania.
Po upływie 3-4h, rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Do niewielkiej formy wylewam ¼ butelki piwa i kładę ja na środek. Kurczaka należy nabić na butelkę, tak żeby szyjka wychodziła poza mięso. Całość piekę ok 2h.
Gdy minie godzina pieczenia, na dno formy – gdzie zebrał się tłuszcz i piwo, dodaję ziemniaki pokrojone w talarki, ówcześnie oprószone tymiankiem, oregano, słodką papryką, pieprzem cayenne oraz suszonym czosnkiem. To samo robię z cukinią i papryką.

Prostą zasadą na perfekcyjne upieczenie kurczaka jest dopasowanie stosunku czasu pieczenia do wagi mięsa. Jeśli mamy kurczaka ok. 1,5 kg to jego czas pieczenia wyniesie 1:30h, ok. 2kg to 2:00h. Zapewniam, że mięso będzie idealnie kruche i rozpływające się w ustach.

Do mięsa pasują różnorakie sałatki, kasze, ryż czy proste tłuczone ziemniaki. Cały szereg dodatków zostawiam do Waszych własnych upodobać.




2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tak przygotowanego kurczaczka :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię pod tym względem, że jego przygotowanie pochłania mało czasu i można w czasie pieczenia zająć się czymś innym. Plusem jest, że nie trzeba brudzić tysiąca garnków 😄

    OdpowiedzUsuń