czwartek, 2 marca 2017

Makaron z szynką w sosie śmietankowym



Dziś szybka propozycja dla miłośników makaronów. Jeśli macie w lodówce szynkę, groszek, pieczarki, serek topiony i nie wiecie, co można z tymi rzeczami zrobić – oto przepis dla was. Danie wielokrotnie robiła moja mama i pamiętam, że zawsze cieszyło się w domu dużym powodzeniem.
Sos:

  • puszka groszku
  • 6 średnich pieczarek
  • 300 g szynki drobiowej- nie może być wędzona
  • 2 podłużne serki topione (dałam śmietankowy i ziołowy)
  • średnia cebula
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
  • pół paczki ugotowanego makaronu (ja użyłam szpinakowego)


Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko podsmażyć i następnie dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Wlać trochę wody i lekko poddusić. Po ok. 2min dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć przez ok. 3 min. Do mieszanki wsypać groszek, serki topione i wszystko razem dokładnie wymieszać. Posypać solą, pieprzem oraz przyprawami. Do sosu dołożyć 2 łyżki jogurtu greckiego, aby uzyskać kremową konsystencję. Sos szybko robi się gęsty, dlatego można dolać nieco wody.
Podawać z makaronem. (Można również wsypać makaron bezpośrednio do sosu, jednak po jakimś czasie sos zgęstnieje na tyle, że nasz makaron nie będzie wyglądał zbyt estetycznie). 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz