wtorek, 28 marca 2017

Orientalne szaszłyki z grilla



Sezon na grilla można uznać za rozpoczęty. Nie sądziłam, że z zimowej pogody przejdziemy w tak szybkim tempie na piękne i rozgrzewające słońce. U mnie na talerzu przeszłam od razu do lata, bo smak ewidentnie pasuje do najprzyjemniejszego czasu w roku. Dziś przepis na orientalne szaszłyki z kurczaka w towarzystwie pomarańczy. 

Składniki: 

  • pierś z kurczaka
  • 2-3 pomarańcze
  • świeży imbir
  • świeża kolendra
  • świeża czerwona papryka
  • przyprawy: pieprz, curry, papryka słodka, kurkuma


Kurczaka kroimy na mniejsze części- kwadraty, które można nabić na szaszłyki. Przekładamy do miski, gdzie dodajemy do niego pęczek ściętej kolendry i wymienione przyprawy. W osobnym garnuszku, na dno wylewamy trochę oliwy i ścieramy do niej ok. 2cm imbiru. Lekko podsmażamy. Jedną z pomarańczy przecinamy na pół i wyciskamy sok do smażącego się imbiru. Wszystko potrzymać na ogniu ok. 2 min, a następnie wlać do kurczaka. Odłożyć na 1h do lodówki.
Paprykę pokroić w kwadraty. Pomarańcze pokroić na mniejsze ćwiarteczki.
Jak to przy szaszłykach bywa, składniki umieszczamy naprzemiennie. Pieczemy na grillu ok. 30min. Musicie obserwować mięso, a w razie potrzeby przekroić jeden kawałek, by być pewnym, że nie jecie go surowego.
Do szaszłyków idealnie pasują pieczone bataty oraz buraki. Przygotujecie je w piekarniku, ówcześnie krojąc je w plastry, oprószając solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Warzywa potrzebują ok. 35-40 min w piekarniku przy temperaturze 180 st. C.





1 komentarz: