wtorek, 7 marca 2017

Rolada z bitą śmietaną i jagodami



                Dla urozmaicenia popołudnia i z chęci zrobienia niespodzianki dla rodziców, przygotowałam dzisiaj coś wyjątkowego. Nie chciałam, żeby było to zbyt słodkie i ciężkie, a raczej lekkie i owocowe. W sumie, od razu wpadłam na pomysł upieczenia odsłodzonej bezy i dodania do niej puszystej kremówki z jagodami. Efekt ? Istna bomba kaloryczna…

Beza:
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wsypuję cukier i cały czas ubijam, aż do uzyskania błyszczącej konsystencji. Na koniec dodaję łyżeczkę mąki i również mieszam.
Masę wylewam na papier wyłożony w prostokątnej blasze i piekę 15 min w temp. 180st.

Krem:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dowolne owoce- u mnie mrożone jagody

Śmietankę ubijam mikserem, aż do uzyskania sztywnej piany. W końcówce ubijania, dodaję cukier.
           Bezę należy wyciągnąć z piekarnika i odwrócić ją pergaminem do góry. Gdy wystygnie, ściągnąć papier i wysypać na ciasto jagody. Ubitą śmietanę wyłożyć na środek i lekko zacząć zwijać.
           Uwaga, beza jest dosyć krucha i może zacząć się łamać.
Całość owinąć folią aluminiową i przechowywać w lodówce do maksymalnego schłodzenia. Najlepsza jest i tak, dopiero na drugi dzień.







2 komentarze: