piątek, 17 marca 2017

Ryż po chińsku



Czekam na wiosenną Warszawę z utęsknieniem. Rzadko pojawia się słońce, zaś łatwiej o chmury i brzydką pogodę. Najgorzej cierpi przy tym nasz nastrój. Aby go nieco poprawić, proponuję przygotowanie niezwykle kolorowego obiadu.
Na moim talerzu prosty sposób na ryż z kurczakiem w żółto-zielonej oprawie.

 Składniki:
  • 400g polędwicy z kurczaka
  • 250g świeżego groszku cukrowego
  • 8 małych świeżych mini kolb kukurydzy
  • 1 średnia marchewka
  • pół czerwonej i żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule dymki
  • kurkuma, kawałek świeżo startego imbiru, sól, pieprz, słodka papryka
  • ryż basmati

Marchewkę i paprykę pokroić w słupki. Kolby kukurydzy przekroić na mniejsze kawałki. Groszek sparzyć wrzątkiem.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek imbiru. Dodać pokrojoną w kostkę polędwicę i smażyć. Gdy mięso zmieni kolor, dodać warzywa i smażyć przez 3-4 min.
Kiedy nasze warzywa lekko zmiękną, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.

Ryż wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. Po upływie 10 min dokładnie go odcedzamy.




6 komentarzy:

  1. Świetne danie! Wygląda pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Danie niezwykle proste i smaczne ;)

      Usuń
  2. Jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo, wiosennie i lekko - tak, jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń