czwartek, 23 marca 2017

Sernik z białą czekoladą



Czas na sernik w wersji pieczonej. Moja wersja opiera się głównie na białej czekoladzie, gdyż nie chciałam dodawać i przesładzać go jeszcze cukrem.  Dla urozmaicenia pokusiłam się o rodzynki i kakaowy spód, a wierzch ozdobiłam białą czekoladą i orzechami ziemnymi. Jednym słowem- Pycha!

Składniki na ciasto (forma 20x20):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 60g masła
  • 2 żółtka
  • można dodać ¼ szklanki cukru


Piekarnik nagrzać do 180C.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do formy i piec 10-15 min.

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego (można użyć z wiaderka)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka migdałowego
  • *opcjonalnie ½ szklanki cukru
  • tabliczka roztopionej białej czekolady + tabliczka do wylania na wierzch ciasta
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • pół paczki rodzynek


Żółtka oddzielić od białek. Ser wyłożyć do miski, dodać żółtka i roztopioną czekoladę. Wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem. Jeżeli używamy cukru, dodajemy go stopniowo podczas miksowania. Dodać ekstrakt z wanilii, mleko, budyń oraz jogurt grecki.
Białka ubić z połową szklanki cukru na sztywną pianę. Dodać ją do sera i wymieszać składniki drewnianą łyżką. Masę serową przelać na wcześniej upieczony spód i włożyć do piekarnika na ok. 65min. Piekarnik musi być nagrzany do 160st. C
Kiedy sernik wystygnie wylewamy na wierzch roztopioną czekoladę i posypujemy rozgniecionymi orzechami.
Odstawić do maksymalnego stężenia.




2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię serniki. Piękny i na pewno bardzo smaczny serniczek upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń