wtorek, 14 marca 2017

Sernikobrownie na zimno



Serniki na zimno są lekkim i smacznym deserem. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, polecam przygotowanie tego wyjątkowego ciasta. Połączyłam czekoladowe brownie z serkami Danio i truskawkami. Efekt zaskoczył nawet mnie ;)

Składniki na brownie przy tortownicy 17cm

  • 80g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • *opcjonalnie cukier 100g
  • 60g mąki
  • 3 jajka


                Piekarnik ustawić na 160st. C - pieczenie góra – dół (bez termoobiegu). Masło rozpuścić na wolnym ogniu i dodać czekoladę. Wszystko wymieszać i czekać do całkowitego rozpuszczenia składników. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem( jeśli wybieramy wersję mocno słodką) i wlać rozpuszczoną czekoladę. Pod koniec mieszania dodać mąkę i jeszcze przez chwilę wszystko razem miksować.
Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 20min.
Brownie zostawić w tortownicy i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Składniki na krem sernikowy:

  • 1 galaretka truskawkowa + 1 na wierzch ciasta
  •  200g mrożonych truskawek – nie polecam kupować tych świeżych w marcu
  • 1 serek Danio po 400g
  •  4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody


Galaretkę rozpuścić w 120ml wody i odstawić do wystudzenia. W misce zmiksowować truskawki i dodać je do galaretki, wszystko wymieszać. Przełożyć serek Danio do mieszanki galaretki i truskawek. Podczas miksowania składników, wlać rozpuszczoną i lekko schłodzoną żelatynę.
Odstawić do lekkiego ścięcia się składników.
Gdy nasze brownie jest już wystarczająco chłodne, przelać masę serową do tortownicy. Pozostałe truskawki ułożyć na wierzch ciasta.
W osobnym garnku wlać 200ml wrzącej wody i rozpuścić galaretkę. Odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na owoce.
Całość wstawić do lodówki na ok.4h lub najlepiej na całą noc.





2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda. :-) Jakbym mogła dostac teraz chociaż mały kawałeczek to bym była przeszczęśliwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie zapraszam na kawę :)

    OdpowiedzUsuń