poniedziałek, 6 marca 2017

Śmietankowa zapiekanka z kurczakiem



                Czasami dopada nas tak duży głód, że nie mamy czasu i ochoty zastanawiać się, co zrobić na obiad. Dziś pomysł na sprytne danie – bo raz, że nie pochłania zbyt dużo energii, a dwa – nie trzeba ubrudzić przy jego przygotowaniu połowy naszych akcesoriów kuchennych. 
Panie i Panowie – oto śmietankowa zapiekanka z kurczakiem...

Składniki:


  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu greckiego
  • starty żółty ser
  • koperek
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (suszona cebula, czosnek, kurkuma, chili,  imbir, papryka)

    Forma do zapiekania.
    Ja zapiekałam w naczynku żaroodpornym ze średnicą ok. 10-12cm, stąd te proporcje. Przy użyciu większej formy należy podwoić składniki.

                Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię, by się nieco zeszkliła. Następnie, dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy przyprawami, pieprzem i solą. Kiedy pierś będzie już nieco podsmażona, zdejmujemy ją z ognia.
                Ziemniaka obieramy i lekko gotujemy w wodzie, tak aby nie był zbyt miękki. Myślę, że wystarczy kilka minut. Po ugotowaniu, kroimy go w plastry.
                Teraz zajmiemy się przygotowaniem marynaty. Jogurt mieszamy z jajkiem, ugniecionym czosnkiem oraz pokrojonym koperkiem. Następnie ścieramy na tarce kawałek żółtego sera (ok.50 g –chyba, że ktoś lubi go więcej) i dodajemy do marynaty.
                Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, bądź dajemy odrobinę oleju. Układamy warstwę ziemniaków i nakładamy trochę kurczaka. Na wierzch kurczaka kładziemy ok. łyżki marynaty. Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, kurczaka i marynaty – i tak, aż do wyczerpania składników (teoretycznie powinny być tylko dwie warstwy).

                Całość wkładamy do piekarnika na ok. 30 min w temp. 180st. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz