środa, 1 marca 2017

Sos słodko - kwaśny z piersią kurczaka



Sos słodko – kwaśny jednoznacznie kojarzy mi się ze znaną firmą produkującą gotowe półdania. Wystarczy dodać ryż, kurczaka i w 15 min powstaje obiad marzeń. Smak i aromat sosu słodko – kwaśnego przypadł do gustu wielu ludziom. Postanowiłam pójść w swojej kuchni o krok dalej i zrobić go sama. Na gotowanie wystarczy poświęcić kilkadziesiąt minut więcej, a przynajmniej mamy pewność, że ominęliśmy zbędne konserwanty dodawane do słoików.

Sos:
  • 1 duża marchewka
  • mała czerwona papryka
  • 4 plastry ananasa lub jedna brzoskwinia
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 duża cebula
  • puszka passaty pomidorowej
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki pędów bambusa (uwaga! Mają dosyć charakterystyczny smak i zapach)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 500g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę


Przygotować warzywa. Marchewkę i paprykę pokroić w charakterystyczne słupki, cebulę w piórka, a ananasa/ brzoskwinię w kostkę.
Na dno woka bądź patelni wsypać brązowy cukier i podsmażyć na wolnym ogniu. Cukier musi się rozpuścić - uważajcie, by się nie przypalił. Do cukru wlać sok pomarańczowy i ocet ryżowy. Lekko podgotować.
Wlać passatę pomidorową, posolić i lekko popieprzyć. Wrzucić mięso i gotować przez ok. 5-6 min. Następnie dodać pokrojone warzywa, owoce, kukurydzę oraz pędy bambusa. Wszystko trzymać na średnim ogniu przez ok. 5-6min.

Jeżeli wasz sos jest zbyt rzadki, należy go zagęścić przez dodanie ok. 1łyżki mąki. Jeśli boicie się, że mogą powstać grudki, rozpuście ją w 1/3 szklanki wody i wlejcie bezpośrednio do sosu. Wszystko należy jeszcze podgotować przez ok. 2-3 min. 

Danie idealnie komponuje się z ryżem. Dla fanatyków makaronów znajdzie również zastosowanie i z tym dodatkiem ;) Wszystko według uznania.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz