sobota, 15 kwietnia 2017

Tort kokosowo - truskawkowy



Na moim świątecznym stole, oprócz tradycyjnego żurku, królowej polskiego stołu – sałatki jarzynowej, past jajecznych i kolorowych czekoladowych jajek, zagościł również tort. Długo szukałam inspiracji na świąteczne ciasto, bo chciałam, by moje pierwsze warszawskie święta były wyjątkowe. Wpadłam na pomysł zrobienia kokosowego tortu z truskawkami, bo wraz z chłopakiem wprost uwielbiamy wypieki łączące kokos, białą czekoladę oraz owoce. Prosto, ale z eleganckim efektem.

Składniki na krem:

  • puszka mleka kokosowego
  • 80g wiórków kokosowych
  • 1 ½ tabliczki białej czekolady
  • ekstrakt waniliowy
  • 4 łyżki rumu
  • 2 serki homogenizowane
  • pół kostki chudego twarogu (dobrze zmielonego)
  • cukier wanilinowy


Mleko kokosowe zagotować i dodać do niego wiórki. Gotować na wolnym ogniu przez ok 45min, aż pochłoną całe mleko. Po upływie czasu, dodać czekoladę, ekstrakt waniliowy i rum. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu, do wiórek dodać serki homogenizowane i twaróg - można dosypać cukru (jeśli lubicie słodkie masy). Wszystko razem dobrze zmiksować i wstawić do lodówki.

Składniki na biszkopt:

  • 7 jaj
  • pół szklanki cukru pudru
  • 145g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier. Po dokładnym wymieszaniu, wlewać stopniowo żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić mikser i w trzech partiach dodawać mąkę, mieszając masę drewnianą łyżką. Gotową konsystencję przelać na wyłożoną papierem tortownicę (średnica ok. 24cm) i piec 30 min w temp. 180st C.

Składniki na kisiel truskawkowy:

  • ok. 30szt. mrożonych truskawek
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny + skórka


Truskawki przełożyć do garnka i dodać do niego ekstrakt, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Jeśli truskawki są już odpowiednio miękkie, zmiksować je blenderem na gładką masę. W kubku rozrobić dwie łyżki mąki z trzema łyżkami zimnej wody i odpowiednio wymieszać. Taką konsystencję przelać do truskawkowego musu i zagotować. Uważać, by truskawki się nie przypaliły. Całość odstawić do wystudzenia.

Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą część nasączyć rumem i na pierwszy blat wyłożyć krem(podzielcie go na 3), a następnie mus. Przykryć kolejnym blatem. Całość należy wykończyć masą. Na wierzch ciasta można dodać pralinki rafaello bądź truskawki.

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony kwestii smaku. Nie pasował mi użyty w nim serek mascarpone i zbyt duża ilość cukru. W swojej wersji zastąpiłam go serkiem homogenizowanym i twarogiem. Nie cierpię słodkich, kalorycznych ciast, dlatego zawsze staram się odpowiednio zbilansować składniki.

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Tort kokosowo - truskawkowy

Tort kokosowo - truskawkowy



Tort kokosowo - truskawkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz