niedziela, 9 kwietnia 2017

Zapiekanka curry z krewetkami



Przedstawiam propozycję dla miłośników ryb i owoców morza. Nigdy nie byłam miłośniczką programów kulinarnych i nigdy nie korzystałam z podawanych przepisów. Ostatnio jednak, moją uwagę skupił Jamie Oliver. Przedstawił on fantastyczny sposób na zapiekankę z wykorzystaniem moich ulubionych składników: curry, krewetek, ryb, szpinaku i zapiekanego puree ziemniaczanego. Wygląd dania idealnie wkomponuje się wiosenny klimat, a smak - to czysta poezja…

Składniki:

  • pół czerwonej i pół żółtej papryczki chili- jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie całą
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • średnia czerwona cebula
  • 1,5 cm startego imbiru
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 200g mrożonych/świeżych krewetek (ewentualnie dodać lub zastąpić łososiem, dorszem, halibutem)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego


Piekarnik rozgrzać do 180st C (termoobieg – góra i dół). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone papryczki chili i czosnek. Chwilę podsmażyć, następnie dodać curry i cebulę. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 3min, a kiedy będzie odpowiednio podsmażone, zalać to wszystko mlekiem kokosowym i lekko podgotować. Dodać szpinak, kurkumę i starty imbir.

Pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć ich miękką/wodnistą część. Jajka obrać ze skorupki i także pokroić w ćwiartki.

Sos szpinakowy przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzch układamy pomidory, krewetki/ryby, jajka.
Ugotowane ziemniaki ucieramy na gładką masę. Dodajemy jogurt grecki bądź masło- jak kto woli. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub wyciętego z papieru rożka i nakładamy małe kulki puree na danie.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i zostawiamy na ok. 40min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz