sobota, 27 maja 2017

Budyniowe z jabłkami



                Kocham jabłka i cieszę się, że są one dostępne w niezmiennej postaci przez cały rok. Obecnie jesteśmy w trakcie sezonu na truskawki, co skutkuje wszelakimi przepisami na tarty, ciasta i desery. U mnie będzie inaczej - dlaczego ? Bo w okolicy jest swoisty problem ze znalezieniem zdrowej, pachnącej, polskiej truskawki. Proszę Państwa, u mnie jesień – ciasto z jabłkami! (przynajmniej zielone- wiosenne :)).

Składniki na biszkopt:
·         5 jajek
·         pół szklanki cukru
·         1 szklanka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie gładka, wlewamy po jednym żółtku (cały czas miksując). Kiedy osiągniemy jednolitą masę, dodajemy mąki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Przelać do formy i piec ok. 30min.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         2 opakowania śmietankowego budyniu
·         2 żółtka
·         100g masła
·         (Jeśli budyń jest niesłodzony, to dosładzamy dwiema łyżkami cukru)

Szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. W osobnym naczyniu, dodać kolejną szklankę mleka i rozpuścić w niej 2 budynie oraz 2 żółtka – przelać do gotującego się mleka. Całość masy intensywnie mieszać, aby uniknąć grudek. Odstawić do totalnego wystudzenia
                W misce umieścić masło, a następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Zmiksować na jednolitą masę.

Składniki na jabłka:

  • 2-3 średniej wielkości jabłka
  • 1 cytrynowa galaretka

Jabłka pokroić na kosteczki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Całość smażyć, do momentu miękkości owoców. Pod koniec ściągnąć z ognia, wsypać galaretkę i wszystko wymieszać. 

                Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć masę jabłkową. Jeżeli jest ona zbyt rzadka, wstawić do lodówki na 15min. Na warstwę jabłek wyłożyć krem budyniowy i przykryć kolejnym biszkoptem. Całość można oblać czekoladą i posypać cynamonem.



Budyniowe z jabłkami

Budyniowe z jabłkami

Budyniowe z jabłkami




1 komentarz:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń