czwartek, 11 maja 2017

Ciasto kokosowe mango



Skoro w Warszawie cierpimy na brak słońca i całkowite zachmurzenie, to trzeba samemu wnieść trochę ciepła i koloru do codziennego życia. Moje wolne popołudnia umila zestaw idealny: kawa i ciasto, które sama wymyśliłam. Lekkie, słodkie, owocowe, w niezwykle optymistycznej oprawie.

Składniki na kokosowy spód:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzać do 180st. C. Białko oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę, a następnie nie przerywając miksowania dodać cukier i po jednym żółtku. Ostawić mikser i drewnianą łyżką połączyć mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe z masą. Przelać do formy i piec ok. 15/20 min (ciasto będzie złotawe).

Składniki na krem budyniowy:
  • 400ml mleka
  • 2 budynie waniliowe/ śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 150g masła
  • ekstrakt waniliowy

200ml mleka przelać do garnka i podgrzać. Pozostałą część wymieszać z 2 budyniami, żółtkami i ekstraktem waniliowym. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, przelać mieszankę i energicznie mieszać, by nie powstawały grudki. Całość odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło przełożyć do miski i zmiksować z budyniem. Najlepiej dodawać go po jednej łyżce, żeby nie zniszczyć przy tym urządzenia. Gotową masę przelać na wystudzony kokosowy biszkopt.

Wierzch ciasta:
  • 1 mango
  • 2 galaretki – u mnie o smaku egzotycznym
  • 500ml wrzącej wody

Mango pokroić w cienkie plastry i poukładać na wierzch ciasta. Galaretki rozpuścić w wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy osiągną pół stałą konsystencję, wylać je na mango. Odstawić na 3-4h do lodówki. 

ciasto kokosowe mango

ciasto kokosowe mango

ciasto kokosowe mango


1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń