czwartek, 4 maja 2017

Kotlet schabowy

Słysząc o polskim obiedzie, kojarzę go z kotletami, pierogami czy bigosem. Dziś wpadłam na przygotowanie króla polskiego stołu, czyli schabowego. Mój przepis pewnie nie różni się niczym szczególnym od tego, jak przygotowujecie go w swoich domach, jednak  szczególną uwagę zwracam na marynowanie mięsa przed jego panierowaniem. Aby schab pozostał kruchy i soczysty, pozostawiam go na 2h w mleku i cebuli. Pewnie nie zauważyłabym różnicy, gdybym nie miała wcześniejszego porównania, wyniesionego z mojego rodzinnego domu.
Sposobów na przygotowanie schabowego jest nieskończenie wiele. Ja do swojej panierki dodałam ciekawy składnik, który często stosował mój tato. Co to takiego ? Whisky.

Składniki:
  • schab w plastrach
  • szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • przyprawy: czerwona papryka słodka, wędzona, ząbek czosnku, chili, suszony koperek, oregano, bazylia, sól
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • łyżka whisky

Schab należy rozbić na niezbyt cienkie plastry. Przełożyć do naczynia, wlać do niego mleko, pokroić cebulę i wstawić na 2h do lodówki. 
 Po 2h rozłożyć trzy miski. Do jednej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą. W trzeciej rozbijamy dwa jajka i wlewamy odrobinę mleka z marynowanego schabu. Wsypujemy wymienione przyprawy  i wlewamy łyżkę whisky. Wszystko dokładnie należy ze sobą połączyć. 
 Schab najpierw obtoczyć w mące, następnie przełożyć do marynaty i dokładnie go nią pokryć.  Na koniec obsypać bułką tartą. Smażyć na głębokim oleju przy średnim ogniu. Należy pilnować, by kotlety się nie spaliły – a wewnątrz porządnie upiekły. 

Tak tradycyjnie i prosto przygotowane mięso idealnie skomponuje się z puree ziemniaczanym, frytkami czy pieczonymi ziemniakami. Zapewniam, że nasyci i zachwyci nie jednego łakomczucha.

kotlet schabowy

kotlet schabowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz