środa, 10 maja 2017

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem



Przez ostatni tydzień w moim menu głównie królowało curry. Przerobiłam jego różne wersje. Od tego kupnego w indyjskiej knajpie, po robienie go na tysiące możliwych sposobów. Jeden urzekł mnie na tyle, że postanowiłam go opublikować.

Składniki:

  • pół bakłażana
  • jeden mały batat
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kminku, dwa goździki, 1łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1łyżeczka suszonej kolendry
  • 2cm startego imbiru
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 100ml mleka kokosowego
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku


Na patelnię dodać olej kokosowy/oliwę , wycisnąć przez praskę czosnek oraz zetrzeć na tarce imbir. Wszystkie przyprawy wymieszać w osobnym naczyniu i wysypać na patelnię. Należy lekko podsmażyć, by uwolniły się zawarte w nich aromaty.
Bakłażana pokroić w małą kosteczkę. Słodkiego ziemniaka należy uprzednio ugotować - ma być miękki, ale nie rozpadający się – i również pokroić w kostkę.
Przygotowane warzywa wsypać na patelnię i lekko podsmażyć. Dodać passatę pomidorową i gotować przez 3 min. Kiedy składniki odpowiednio nam się zwiążą, wlewamy mleko kokosowe i wszystko dokładnie zagotowujemy. Warzywa muszą być miękkie.  Na koniec, siekamy drobno kolendrę i dodajemy ją do naszego curry.

Tak przygotowane danie idealnie pasuje do ryżu, czy charakterystycznego indyjskiego pieczywa naan. 

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz