poniedziałek, 22 maja 2017

Zupa jarzynowa z ciecierzycą

   Ostatnio zdarzyło mi się zapomnieć o kuchni i gotowaniu, jednak dziś nadrobiłam ten stracony czas. Przyznam się, że szło mi to nad wyraz opornie, dlatego postawiłam na coś lekkiego i szybkiego. Oto składniki, które będę wam potrzebne do zrobienia wiosennej zupy jarzynowej z ciecierzycą.

Składniki:
  • pół cukinii
  • pół papryki
  • pół cebuli
  • bulion warzywny
  • pół puszki ciecierzycy
  • oregano, czosnek, suszone liście kolendry, pieprz
  • oliwa
  • 3-4 młode ziemniaki
  • koperek

    Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażyć. Cukinie przekroić na ćwiartki, a następnie poszatkować na plasterki. Paprykę pokroić na małe kawałeczki i przełożyć wszystkie te warzywa do podsmażonej cebuli. Gotować przez ok. 5 min, aż nieco zmiękną. Wlać bulion i dusić przez kolejne 10-15 min. W ostatnim etapie wrzucić ciecierzycę i dodać przyprawy, znów podgotować.

   W osobnym garnku ugotować ziemniaki.

   Całość podawać w połączeniu z ziemniakami i oprószyć zupę świeżo ciętym koperkiem.
Zupa jarzynowa z ciecierzycą

1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Uwielbiam ciecierzycę, więc dla mnie zupka jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń