wtorek, 27 czerwca 2017

Curry z mango



                Lato pobudza kreatywność i skłania nas do odrzucania ciężkich i tłustych potraw. Ja w tym okresie częściej sięgam po owoce i staram się rezygnować z mięsnych obiadów. Curry zamawiam w indyjskich restauracjach, bo ciężko jest mi stworzyć ich tradycyjne danie w domu. Moje kompozycje przypraw zawsze są słabsze i mniej intensywne, przez co dają inny, ale równie ciekawy efekt. Wczoraj zdecydowałam się na połączenie owoców i mięsa. Oto przepis…

Składniki:

  • 500g mięsa z udek kurczaka (może być pierś kurczaka)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • 1 mango
  • mieszanka przypraw: curry, cynamon, kolendra, czosnek, pieprz, kmin, chili, kurkuma, sól, kardamon, rozgnieciony goździk
  • 2 cm tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego


Mięso zamarynować w przyprawach i odstawić na 3h do lodówki. Cebulę pokroić w piórka i smażyć na oleju. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, starty imbir i pokrojoną w paski paprykę. Po lekkim podsmażeniu, dołożyć zamarynowane mięso i smażyć na średnim ogniu, do jego miękkości.
                Kiedy mięso będzie wystarczająco kruche, dodać pokrojone w kostkę mango i zalać wszystko mlekiem kokosowym. Dusić przez ok. 5min cały czas mieszając.

                Danie najlepiej komponuje się z tradycyjnym indyjskim ryżem- basmati. 

Curry z mango
Curry z mango


2 komentarze:

  1. Bardzo lubie takie dania, a curry uwielbiam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, curry z owocami ubóstwiam. SUper

    OdpowiedzUsuń