niedziela, 23 lipca 2017

Zupa meksykańska

Często w czasie gorących dni nie mamy ochoty stać przy garach i tworzyć skomplikowanych potraw. Ostatnio zauważyłam u siebie niezwykły spadek formy, nie tylko w gotowaniu, ale także w aktywności fizycznej. Rozleniwiły mnie wspaniałe wakacje w Chorwacji, a także niezbyt łatwy powrót do latania. Nie mam czasu na wymyślanie nowych obiadów czy deserów, dlatego odwołuję się do prostoty. Wczoraj ugotowałam solidny garnek zupy, który wystarczy na kolejne dni – a uwierzcie, z dnia na dzień staje się coraz bardziej aromatyczniejszy. Zupa cud, idealne na letnie lenistwo. 

Składniki: 
  • 1 cebula
  • 4 małe ziemniaki
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle (kukurydza, groszek, papryka)
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • puszka pomidorów
  • fasolka szparagowa (opcjonalnie)
  • kminek, czosnek granulowany, papryka słodka, kolendra, chili, pieprz i sól
  • bulion warzywny (ok. 1l)
  • świeża kolendra do podania

Cebulę pokroić w piórka a ziemniaki w małą kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę i wsypać warzywa. Smażyć, do uzyskania złotego koloru. Do całości, wlać ok. 1l bulionu.
Papryki pokroić w kostkę. Mieszankę meksykańską oraz fasolę odcedzić z nadmiaru wody i dodać to wszystko do wywaru. Lekko podgotować.
Na osobnej patelni podsmażyć mięso z wymienionymi przyprawami i czosnkiem. Gdy już upewnimy się, że jest ono wystarczająco usmażone, przesypujemy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Na koniec wlewamy puszkę pomidorów i gotujemy ok. 15min.
Zupę najlepiej podać ze świeżo ściętą kolendrą, gdyż idealnie podkreśla jej smak i komponuje się z ostrawym aromatem. Idealnym dodatkiem będzie przygotowanie tortilli, quesadillas czy zwyczajne posypanie całości startym serem. 

zupa meksykańska

zupa meksykańska

zupa meksykańska


2 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo apetycznie :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki, przepis godny wypróbowania, zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń