środa, 26 lipca 2017

Zupa z kukurydzy

Kolejna z wyśmienitych i prostych zup na moim stole. Tym razem wykorzystałam sezon na kukurydzę, jako warzywo kojarzące się ze słodkością, dzieciństwem i przede wszystkim latem. Po dodaniu kilku podstawowych składników, mamy gar pełen pyszności.

Składniki:
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 ziemniaki
  • 1l bulionu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • papryka chili
  • kurkuma, wędzona papryka, pieprz cayenne, sól, 2cm startego imbiru

                Kukurydzę obrać z ziarenek, przez wycięcie kolb na wzdłuż nożem. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego pociętą w piórka cebulę oraz kukurydzę. Kiedy warzywa się podsmażą, wlewamy bulion i wrzucamy do niego ziemniaki, przełamane na wpół obrane kolby kukurydzy (dodadzą one zupie kukurydziany smak) oraz przyprawy i chili. Wszystko gotujemy ok. 20 min. Po upływie, usuwamy z zupy kolby i ok. ¼ części wywaru przelewamy do osobnego naczynia, gdzie go blendujemy. Zblendowana część wlewamy ponownie do garnka i gotujemy przez kolejne 10 min.
Zupę podajemy z kolendrą oraz opcjonalnie z łyżką jogurtu greckiego, który nadaje jej nieco wyraźniejszego smaku.
Zupa z kukurydzy
Zupa z kukurydzy

Zupa z kukurydzy


1 komentarz: