piątek, 18 sierpnia 2017

Sernik z malinami i brzoskwiniami



                Już prawie połowa lata za nami, a my dalej możemy cieszyć się dostępem do świeżych owoców i warzyw. Nie ma nic lepszego, niż przygotowanie ciasta z sezonowych owoców. Dziś przepis na tradycyjny sernik na czekoladowym spodzie w towarzystwie królowych lata- malin i brzoskwiń. Sernik jest lekki i łatwy w przygotowaniu. Zrezygnowałam z dużej ilości masła, jajek czy tłustych serów, by nadać mu nieco kremowej i delikatnej konsystencji. Ciasto wprost idealne na letnie upalne dni.
               
                Składniki na kakaowy spód: 

  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ szkl. ksylitolu lub cukru
  • 80g masła


Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia umieścić w misce. Dodać ksylitol oraz zimne masło i wszystko dokładnie wymieszać. Wbić jajko i dokładnie zagnieść ciasto. Większą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy ( u mnie śr. 20cm), a resztę odłożyć do lodówki.

Składniki na sernik:

  • 500g chudego twarogu
  • 300g serka twarogowego Bieluch
  • ½ szkl. ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1łyżeczka ekstraktu waniliowego


Ser zmiksować z twarożkami. Dodać cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt oraz budyń i znów zmiksować. Pod koniec miksowania wbić dwa jajka.
Gotową masę przelać na wyłożoną ciastem tortownicę. Ułożyć maliny oraz pokrojone w cząstki brzoskwinie. Wyjąć resztkę ciasta z lodówki i poskubać na wierzch owoców. Całość piec ok. 40/45 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Po dokładnym wystudzeniu wstawić na ok. 1h do lodówki.

Sernik z malinami i brzoskwiniami


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, a ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny serniczek :) A to ciasto na wierzchu pewnie cudownie chrupiące... super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim serniczkiem to się poczęstuje

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest przepis z kwestii smaku....
    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-malinami-i-brzoskwiniami
    zmieniłaś tylko proporcje i cukier na ksylitol :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż nie, w moim przepisie specjalnie wykorzystuję ser twarogowy i serek Bieluch. Zważ na to że przepis na sernik jest dosyć specyficzny i żeby wyszedł musi zawierać pewne charakterystyczne dla tego ciasta składniki, ktore beda powtarzać się w wiekszosci przepisów.

      Usuń