sobota, 2 września 2017

Maślana pizza proscutto z rukolą



Z maślaną pizzą spotkałam się po raz pierwszy w jednej z warszawskich pizzerii na Żoliborzu. Nigdy wcześniej nie jadłam kruchego, delikatnego ciasta o wyraźnym aromacie masła. Zawsze chciałam powtórzyć coś takiego w domu, jednak nie wiedziałam jakich użyć do tego proporcji. Postanowiłam eksperymentować i osiągnęłam przybliżony cel.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej typ 550
  • 15g drożdży
  • 120ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 80g masła (roztopionego, pozbawionego białej piany)


Mleko podgrzać, rozpuścić w nim łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dodać drożdże. W misce umieścić połowę mąki i wlać do niej zaczyn z drożdży, wymieszać łyżką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać roztopione i lekko ostudzone masło oraz resztę mąki. Konsystencja ciasta powinna być lekko wilgotna, plastyczna i na pewno nietwarda. Jeśli ciasto robi się zbyt gęste i zbite, dolejcie ciepłej wody. Ma być podatne i łatwe do wałkowania.
Na blachę wyłożyć papier i umieścić na nim kulkę z ciasta. Rozwałkować na ulubioną grubość. Im cieńsza pizza, tym będzie bardziej krucha. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30/40 min.

Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka cukru


Czosnek rozgnieść na rozgrzaną oliwę. Lekko podsmażyć. Dodać przyprawy oraz puszkę pomidorów. Gotować ok. 15min.

Na wierzch placków rozsmarować sos pomidorowy. Zetrzeć ulubiony ser – u mnie cheddar – i położyć składniki. W mojej pizzy znalazły się suszone pomidory i szynka parmeńska. Całość piec ok. 15 min w temp. 180st C. Po upieczeniu,dodać rukolę.

Maślana pizza proscutto z rukolą

Maślana pizza proscutto z rukolą

Maślana pizza proscutto z rukolą


3 komentarze:

  1. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale czuję, że smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem smaku tego maślanego ciasta. Dodatki- zupełnie jak z listy moich ulubionych. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie ciasto dość nietypowe, chyba warto wypróbować :).

    OdpowiedzUsuń