niedziela, 24 września 2017

Sernik ze śliwkami



Tegoroczna jesień nie kojarzy nam się z tradycyjnymi kolorowymi drzewami, pomarańczowym słońcem i spadającymi kasztanami. Pada od kilku dni, a szara pogoda zmusza do sięgania po rozgrzewające herbaty. Dobrze, że są jeszcze skarby tej pory roku, które możemy dostać w każdym lepszym warzywniaku i supermarkecie. Osobiście zagustowałam w śliwkach. Dodaję je do owsianki, jem na surowo, nie mówiąc już o wykorzystywaniu przy wypiekach. Sernik ze śliwkami, to wprost idealny pomysł na jesienny wieczór w towarzystwie kubka gorącej imbirowej herbaty.

Składniki: 

  • 500g sera twarogowego
  • 3 opakowania twarożku domowego Grani (od Piątnicy)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego/ cukier wanilinowy
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 opakowanie budyniu
  • kilka herbatników na dno tortownicy
  • 6-7 śliwek
  • 1 kisiel truskawkowy


                Piekarnik ustawić na 180st. C, a na jego dno wstawić blaszkę wypełnioną wodą. W piekarniku utworzy się para, dzięki której sernik nie będzie pękać.
Cukier utrzeć z jajkami. Dodać ser i twarożek i wszystko zmiksować. Wsypać budyń, kaszę manną, ekstrakt i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Wlać do tortownicy, w której poukładaliśmy herbatniki. Piec przez 20min w temp. 180st C.
Śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Pół szklanki wody wlać do garnka i zagotować, a w drugiej połowie szklanki wody rozpuścić kisiel. Przelać  go do wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać śliwki i jeszcze raz połączyć składniki. Po upływie 20min pieczenia sernika, kisiel ze śliwkami umieścić na wierzchu ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160st. C i piec go jeszcze przez 1h. Wystudzić. 

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

2 komentarze:

  1. Wygląda na genialnie wilgotny i puszysty! Super kuszący sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki. Ten wygląda obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń