sobota, 7 października 2017

Curry z brzoskwinią



                Curry to danie, które mogłabym jeść codziennie bez żadnych ograniczeń. Uwielbiam mocne połączenia przypraw, nadające wyraz i charakter potrawie. Połączenie słodyczy sosu wraz z jej pikantnym akcentem, to wszystko składa się na efektowny i bardzo prosty obiad. Wielokrotnie łączyłam wytrawność potrawy z takimi składnikami jak mango, czy ananas. Dziś padło na brzoskwinie. Muszę przyznać, że były one strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 500g mięsa z udek kurczaka/piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 4 brzoskwinie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki pasty żółte curry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, pieprzu cayenne


                Na patelni rozgrzać oliwę i dodać mięso z kurczaka. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Zalać mlekiem kokosowym. Przyprawić solą, pieprzem, pastą curry i papryką. Chwilę podgotować. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dodać pokrojoną paprykę i chwilę poddusić. Papryka nie może być za miękka. Na koniec wrzucić brzoskwinie i gotować przez kolejne 2/3min.
Moja wersja curry została podana z makaronem ryżowym z Tapioką. Wyraźny smak zielonej herbaty sprawił, że danie smakowało niezwykle egzotycznie. Oczywiście można je serwować z ryżem.

Chciałam niezwykle podziękować House of Asia, za ich smakowite produkty, które zainspirowały mnie do gotowania w stylu orientalnym. Dzięki Wam, uwielbiam tę kuchnię jeszcze bardziej 😍


Curry z brzoskwinią
Curry z brzoskwinią


Curry z brzoskwinią

3 komentarze:

  1. Ciekawa i na pewno smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym. Ostatnio staram się jadać tylko mięso drobiowe, więc szukam inspiracji, by klasyczne potrawy na się nie znudziły. Skorzystam z Twojego przepisu na pewno:)

    OdpowiedzUsuń