czwartek, 19 października 2017

Jaglanka ze smażonym jabłkiem

     Skoro nasze ciepłe dni są policzone, od rana atakuje nas mgła, a nieprzyjemne przeziębienie puka do drzwi, to ja mam na to receptę...

     Kasza jaglana uznawana jest za kaszę leczniczą. Dzięki swym właściwościom wspomaga walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. Nie do końca traktuję ją jako główny lek na moje schorowane zatoki, ale nadaje się idealnie na rozpoczęcie dnia.
Połączyłam ją ze smażonym na maśle jabłkiem, cynamonem, startym imbirem oraz rozgniecionym goździkiem. Dla wielbicieli cukru i wszystkiego słodkiego, proponuję wzbogacić danię o łyżeczkę miodu.
Miły akcent na rozpoczęcie jesiennego, październikowego czwartku...


Składniki:
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 goździki
  • 2 cm startego imbiru
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

     Kaszę jaglaną ugotować w wodzie przez 15min. Można przyrządzić ją też w mleku, ale należy kontrolować jego poziom, gdyż kasza wpija go do środka.
Na patelni rozpuścić masło i dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Posypać cynamonem, imbirem i rozgniecionym goździkiem. Smażyć na złoty kolor. Ugotowaną kaszę dodać na patelnię i wszystko dokładnie przysmażyć. Serwować z łyżką gęstego jogurtu.



Jaglanka ze smażonym jabłkiem
Jaglanka ze smażonym jabłkiem

1 komentarz: