piątek, 13 października 2017

Orzechowiec



W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego. 

Składniki na ciasto:
Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty.

  • 3 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 100g masła
  • 4 garści orzechów włoskich

Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blaszkę i piec w 180st. C ok. 10/15min (na złoty kolor). Dwie części wyłożyć na dwie blachy i wysypać po dwie garści orzechów. Piec również po ok. 10/15min. Odłożyć do wystygnięcia.

                Składniki na masę:

  • 1litr mleka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g masła
  • 1 słoik konfitury/powideł


Ponad połowę kartonu mleka wlać do garnka i połączyć z cukrami i masłem, podgrzać. Pozostałą część mleka wymieszać z kaszą i dodać do wrzącego mleka. Mieszać intensywnie, aby nie powstały grudki.
Na pierwszy blat ciasta wylać ¾ masy grysikowej i nałożyć blat bez orzechów. Wyłożyć konfiturę i pozostałą część kaszy manny. Na wierzch ciasta umieścić ostatni blat orzechami do góry. Odstawić do wystygnięcia.
Jak każdy miodownik lub orzechowiec, ciasto jest najlepsze na następny dzień :)

Orzechowiec

Orzechowiec

Orzechowiec

7 komentarzy:

  1. Takie ciasto to rewelacja :)
    Jak dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie ciasta z orzechami 😊 Twoje wygląda pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jestem amatorką orzechowych ciast. Bardzo fajny przepis, zwłaszcza użycie powideł i kaszy manny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne :) Uwielbiam wszystko co orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń