niedziela, 1 października 2017

Sernik kokosowo-orzechowy

Na moim Instagramowym profilu królują serniki. Uwielbiam te ciasta, bo są szybkie w przygotowaniu, są pożywne, zawsze wychodzą i dają niezły wizualny efekt. Ostatnio nie miałam co zrobić z masłem orzechowym, więc postanowiłam go wykorzystać właśnie w połączeniu z twarogiem i kokosem. Ciasto samo w sobie było ciężkie, bardzo zwarte i zapychające. Przebijał się przez nie smak orzechów i prażonych wiórek kokosowych. Kalorii w tym cieście nie jestem w stanie zliczyć, jednak jedna porcja zaspokoi was na cały dzień.
Jeśli chodzi o wybór sera, to ja użyłam twarogu, który okazał się za ciężki do tego ciasta. Szczerze polecam wykorzystanie sera w wiaderku.

Składniki:
  • 1 wiaderko sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • paczka herbatników

Ser przełożyć do miski. Dodać cukier i wszystko zmiksować. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię i na jej suchą powierzchnię wysypać wiórki kokosowe. Lekko podprażyć i przełożyć do drugiej części odłożonego twarogu.
Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Podgrzać lekko w mikrofalówce i wlać do masy z orzechów. Wymieszać. To samo zrobić z masą kokosową.
Blachę wyłożyć herbatniki, a następnie wylać na nie twaróg z orzechami. Na wierzch masy wyłożyć drugą warstwę z herbatników i dodać kokosowy ser. Wstawić do lodówki na ok. 2/3h.

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy



1 komentarz: