wtorek, 21 listopada 2017

Rozgrzewająca zupa z soczewicy



Nadszedł czas na to, by w naszej kuchni zaczęły królować rozgrzewające zupy. Z łatwością taki efekt uzyskamy dzięki dodaniu odpowiednich składników, czyli chilli, pieprz cayenne, imbir czy kurkuma. Nasz organizm powoli próbuje się przystosować do arktycznych temperatur. Z rozżaleniem wychodzimy na zewnątrz, gdzie nie wita nas nic innego jak przenikający zimny wiatr, marznący deszcz czy sypiący śnieg. W takim niesprzyjającym okresie musimy zadbać o nasz organizm, aby był w pełni sprawny i gotowy na tę nierówną walkę z zimą. Dziś pomysł na orientalny smak łączący czerwoną soczewicę, chili, bataty i trawę cytrynową. Nie dość, że rozgrzewa, to przenosi nas w gorący klimat wiecznego słońca i wakacji.

Składniki:

  • 1 batat
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 słoiczek bulionu warzywnego (lub można przygotować  1l rosołu)
  • 1 cebula
  • ½ łodygi pora
  • czosnek (2 ząbki)
  • ¾ szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • pół papryczki chili
  • przyprawy: suszona kolendra, kurkuma, chili, wędzona papryka, oregano
  • 1 łodyga trawy cytrynowej

Cebulę, czosnek oraz pokrojonego w plasterki pora zeszklić na oliwię. Dodać sól, wszystkie przyprawy i lekko podsmażyć, aby wydobyć z nich zawarty aromat. Wsypać soczewicę, dokładnie wszystko wymieszać, po chwili zalać bulionem i zagotować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki i dodać do zupy. Batata przygotować w kosteczkę, a papryczkę chili i trawę cytrynową w plasterki, również umieścić w zupie. Całość gotować przez ok. 25min. Po czasie, wlać mleko kokosowe i zagotować. Podawać ze świeżą kolendrą lub łyżką jogurtu greckiego.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy
 Rozgrzewająca zupa z soczewicy 

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

1 komentarz: