sobota, 11 listopada 2017

Sernik z pomarańczami



Nastaje ciężki czas, jeśli chodzi o wybór owoców i warzyw. Niedługo zaleje nas fala świątecznego smaku i zapachu- mandarynek i pomarańczy. Cytrusy można stosować do wszystkiego. Świetnie dopasujemy je do sosów, dipów, deserów, konfitur. Dzięki swej zwartej konsystencji możemy stosować je jako dekoracje na wierzch ciasta, a skórki kandyzować i dodawać do słodkich mas. Mój pomysł na dziś, to sernik z cukrem kokosowym i pomarańczą.

Składniki:

  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 250g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru kokosowego (lub zwykłego)
  • cukier wanilinowy
  • 2 pomarańcze
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 łyżka miodu
  • herbatniki lub ciasteczka owsiane (na dno tortownicy)


         Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, cukier wanilinowy i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą sernikową. Sernik piec w kąpieli wodnej, czyli na dno piekarnika ustawić blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Na ruszcie ustawić ciasto. Piec przez 15min w temp. 180st.C, a następnie zmniejszyć do 160st. C i piec kolejne 50min.
Pomarańcze obrać ze skórki. Pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i położyć na nią pomarańcze, lekko skarmelizować. Kisiel ugotować w 200ml wody. Musi być gęsty, tak żeby pokrył wierzch ciasta. Poukładać na niego skarmelizowane owoce.

Sernik z pomarańczami

Sernik z pomarańczami


2 komentarze: