środa, 13 grudnia 2017

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny



Czas na przygotowanie nieco wyszukanego obiadu lub też kolacji, która zaskoczy naszych gości. Postawiłam na udziec z indyka, który w połączeniu z prostymi, ogólnie dostępnymi składnikami, tworzy zaskakujący efekt. Wraz z porą roku, w naszych sklepach zaczęła pojawiać się żurawina, która jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna. Doskonale nadaje się do sosów, konfitur, mięs czy sałatek. Kojarzy nam się z zimowym, świątecznym czasem, bo dzięki swym właściwością i zawartych w niej witaminach sprawia, że nasz organizm staje się odporniejszy na choroby. Nie od dziś wiadomo, że podczas zimy potrzebujemy więcej zdrowych i pełnowartościowych produktów, aby przygotować się na walkę z chłodem. Dziś przepis na udziec z indyka w marynacie pomarańczowo-cebulowej z dodatkiem korzennej konfitury z żurawiny.

Składniki:

  • 2 udźca z indyka
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czerwona cebula
  • tymianek ,majeranek, pieprz cayenne, starty imbir,
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 lampki czerwonego wytrawnego wina


Udziec dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy w misce, gdzie zaczynamy sporządzać marynatę. Cebulę kroimy w kostkę i posypujemy nią mięso. Dodajemy wszystkie przyprawy, miód, sos sojowy, ocet oraz wino. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy rękami i zakrywamy folią. Udziec powinien poleżeć w tej marynacie przez kilka godzin w lodówce. Po upływie, przekładamy udka do rękawa pieczeniowego i umieszczamy w piekarniku na ok.2/2:30h w temp. 180st. C.

Składniki na konfiturę:

  • 150g świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 pomarańcze
  • ¼ szkl. czerwonego wina
  • świeży starty imbir

Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i umieszczamy na małym ogniu. Całość należy gotować ok. 1h, aż do całkowitego odparowania soków.
Udziec podajemy z ryżem, ziemniakami lub  moim przypadku z puree, czyli niczym innym jak zblendowanym batatem/groszkiem w połączeniu z masłem lub jogurtem greckim.

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

1 komentarz: