niedziela, 3 grudnia 2017

Kalafiorowa z curry



Zima najprzyjemniejsza jest tylko za oknem. Jeśli zaczniemy myśleć o krótszym dniu, wieczorze zaczynającym się o godzinie 16, chlapie, ujemnych temperaturach i szarówce, to nasz optymizm może ulec diametralnej zmianie. Aby zaoszczędzić czas, tuż po powrocie z pracy do domu, spędzania w kuchni reszty wieczoru na przygotowanie czegoś szybkiego do zjedzenia, proponuję przygotowanie zupy na kilka dni. Dziś kolejna propozycja rozgrzewającej, sycącej i aromatycznej polewki. Tym razem postawiłam na dobrze znany i popularny kalafior i soczewicę, która zaspokaja nasz głód na długo.

Składniki:

  • 2l bulionu (ja ugotowałam wcześniej rosół)
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 5 dużych różyczek kalafiora
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • przyprawy: wędzona papryka, chili, słodka papryka, suszona kolendra, kurkuma, 2cm świeżego imbiru
  • natka pietruszki


Jeżeli chodzi o przygotowanie rosołu, to ja użyłam do niego mięsa drobiowego. Do dużego garnka wstawiamy mięso, 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 liście laurowe, pieprz w granulkach, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kawałek pora, 1 łyżeczka soli. Wszystko zalewamy ok. 3 wody i gotujemy przez ok. 1,5h. Na bieżąco należy usuwać szumy z mięsa, które pojawiają się na powierzchni zupy.
Do gotowego rosołu dodajemy różyczki kalafiora, soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 20 min. Doprawiamy przyprawami oraz ściętą natką pietruszki (używamy połowy, drugą część użyć bezpośrednio przy serwowaniu zupy), trzymamy na ogniu jeszcze przez 10/15 min, aż do miękkości warzyw.
Moją propozycją jest wyciągnięcie mięsa z zupy i podsmażenie go na patelni z przyprawami. Tak przygotowany kurczak nadaje wyrazistego smaku całemu daniu i potęguje sytość całego posiłku. 
Kalafiorowa z curry

Kalafiorowa z curry
Kalafiorowa z curry


2 komentarze:

  1. Lubię takie smaki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam curry, wszelkie warzywa świetnie sprawdzają się w towarzystwie tych cudownych aromatów przypraw. Z kalafiorem- super pomysł.

    OdpowiedzUsuń