poniedziałek, 11 grudnia 2017

Kopiec kreta



Zimową porą mamy niewielki dostęp do dobrej jakości owoców i warzyw. W naszym zakupowym koszyku królują teraz pomarańcze, mandarynki, całoroczne jabłka, banany i czasem trafi się dobra oferta na mango. Pierwszym skojarzeniem na myśl o pieczeniu ciasta z bananami, jest kopiec kreta. Nie wybaczyłabym sobie kupna gotowej mieszanki i zrobienia go, według prostego przepisu na opakowaniu. Aby odpowiednio zadbać o nasze zdrowie i styl życia, trzeba ten czas poświęcić, na znalezienie odpowiednio dobrych i wartościowych składników, a następnie na przygotowanie z nich konkretnego dania. Ja swój przepis zaczerpnęłam od innej bloggerki, oczywiście nieco go zmodyfikowałam, bo przecież nie byłabym sobą. Szanowni Państwo, oto Kopiec kreta w wersji fit, bezglutenowej, zdrowej, a przede wszystkim pysznej!

Składniki na biszkopt: (u mnie tortownica 18cm)*

  • 5 jajek
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 100g mąki ryżowej


Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na gładką masę. Dodawać stopniowo ksylitol, aż do uzyskania błyszczącej konsystencji. Dalej ubijając, przelewać po jednym żółtku i dokładnie ubić (ciasto musi posiadać pęcherzyki powietrza). Odstawić mikser, wymieszać powoli kakao i mąkę z masą. Wlać na natłuszczoną tortownicę i piec ok. 20/25min w temp. 165st. C. Całkowicie wystudzić.

Składniki na krem:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml), wybierzcie takie, żeby miało gęstą konsystencję. Potrząśnijcie puszką i jeżeli bardzo „chlupie”, to poszukajcie czegoś lepszego
  • 2 banany
  • kawałek startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny


Puszkę z mlekiem należy potrzymać przez cały dzień w lodówce, następnie wyciągnąć z niej tylko część stałą. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 30ml wody i lekko podgrzać, zmiksować z mlekiem kokosowym. Dodać wiórki czekolady i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Lekko wydrążyć z niego środek i ułożyć w nim banany, następnie przykryć je 2/3 masy. Pozostałą część biszkoptu nałożyć na górę i wysmarować resztą masy. Wydrążone ciasto posłuży nam jako kruszonka.

kopiec kreta

kopiec kreta

 * przepis pochodzi z bloga malutkoodkuchni.pl

1 komentarz: