wtorek, 5 grudnia 2017

Miodownik



Czas na powolne przygotowanie się do świąt i testowanie przepisów. Moim wypiekiem numer jeden jest tort piernikowy, który w zeszłym roku rodzina przypisała go do listy swoich ulubionych, dlatego w tym roku figuruje na liście jako pierwszy. Moją drugą opcją jest nieco „odsłodzona” wersja marlenki, którą tradycyjnie podaje się z kremem budyniowym i kajmakiem. Na samą myśl o przyrządzeniu 6 miodowo-cukrowych placków z gęstym kremem budyniowo-krówkowym dostaję mimowolnej cukrzycy. Dobrze, że każdy przepis można zmodyfikować i dostosować go do odpowiadającej nam normy. Przerobiłam go na zdrowszą wersję, rodzina zaakceptowała… w takim razie, można spokojnie piec na święta.
Składniki na ciasto:
  • 5 łyżek miodu
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki octu
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka

Miód i masło rozpuścić w garnku. Odstawić z palnika i dodać wymieszaną w szklance sodę z octem. Cała mieszanka zacznie nam się pienić, nie należy się bać, to normalna reakcja. Wszystko dokładnie połączyć i jeszcze lekko podgrzać na palniku, tak żeby masa była lekko ciemna (ale nie spalona).
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, przelać maślaną masę i dokładnie zagnieść. Podzielić na 6 równych części. Jeżeli masa jest za rzadka, możemy podsypać lekko mąką. Nie należy zbytnio przesadzać, gdyż po upieczeniu nasze placki będą bardzo twarde.
Przenieść jedną część na blaszkę o wymiarach 30x24 i cienko rozłożyć po całej jej długości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st. C na ok.7 min. Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.

Składniki na budyń:
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 250g masła
  • garść potłuczonych orzechów włoskich


2 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej szklance rozpuścić 2 budynie. Gdy mleko zacznie wrzeć, przelać rozrobione budynie do mleka i energicznie wymieszać, posłodzić 4 łyżkami cukru i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń można przygotować przed pieczeniem placków, wtedy spokojnie będzie mógł wystygnąć.
Do miski dodajemy miękkie masło i po łyżce budyniu, miksujemy na wysokich obrotach, aż do osiągnięcia pulchnej i sprężystej konsystencji.
Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem budyniowym i nakładamy na niego kolejny blat. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą jest masa budyniowa, na która sypiemy potłuczone orzechy włoskie.

Miodownik
Miodownik
Miodownik



1 komentarz: