czwartek, 21 grudnia 2017

Piernik z bitą śmietaną



Moim numerem jeden na liście świątecznych potraw jest piernik z bitą śmietaną. Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, gdzie w oryginalnej wersji przyrządza się go z użyciem serka mascarpone. Ja zastępuje go serkiem homogenizowanym, przez co masa jest mniej tłusta. Ciasto dzięki swej śnieżnej powłoce z dodatkiem wiórków kokosowych pięknie prezentuje się na bożonarodzeniowym stole. Zachwyca smakiem i prostotą przygotowania.

Składniki na piernik:

  • 500g mąki
  • 3 jajka
  • 250ml oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml mleka
  • 300ml maślanki
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki Soplicy orzechowej

Wymieszać razem suche składniki: mąka, cynamon, przyprawa, proszek, kakao, kawę, cukier. W garnku podgrzać mleko i rozpuścić w nim miód (nie zagotowywać). Do osobnej miski  wbić jajka, dodać wódkę maślankę oraz rozpuszczony olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mleko z miodem i mieszając pozbyć się powstających grudek. Przelać mokrą masę do suchej mieszanki z mąki i przypraw. Ciasto podzielić na dwie części )ja podzieliłam na trzy). Pierwszą część upiec w piekarniku nagrzanym do 180st. C. przez ok. 20min. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

Składniki na krem:
  • 500 g serka homogenizowanego (Danio)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania fix do bitej śmietany
  • wiórki kokosowe
  • powidła śliwkowe
         Danio połączyć ze śmietanką. Ubijać na sztywną pianę, dodać cynamon i śmietan-fixy.
         Blat ciasta posmarować powidłami i wyłożyć ponad połowę kremu, następnie przykryć drugim blatem. Resztę kremu wykorzystać na pokrycie wierzchniej części ciasta, oprószyć wiórkami kokosowymi. Odstawić do schodzenia, najlepiej na całą noc. 

Piernik z bitą śmietaną

Piernik z bitą śmietaną

1 komentarz: