poniedziałek, 18 grudnia 2017

Sernik na korzennym spodzie



Święta i przygotowania opanowały mnie w pełni. W tym roku będą wyjątkowe, bo spędzę je z osobami, które są dla mnie bardzo ważne. Odkąd przeprowadziłam się do Warszawy, nigdy nie miałam pełnego Bożego Narodzenia. Praca stewardessy polega na całkowitej rezygnacji z dni, które normalni ludzie uznają za wolne od pracy. Moja wigilia była w biegu, pierwszy dzień w rozjazdach, a drugi stawał się normalnym pracującym. Od dwóch miesięcy znów mieszkam w swoich rodzinnych stronach i muszę przyznać, że wprowadziło to w moje życie ład i harmonię, przez co głębiej odczuwam radość z nadchodzących świąt.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam je robić, bo ich efekt zawsze zachwyca. Stwierdziłam, że kolejny raz skorzystam z przepisu z bloga Malutko od kuchni. Sernik z cynamonową kruszonką wyszedł idealnie, wprost prosi się do wpisanie na listę świątecznych potraw.

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej
  • 40g zblendowanych migdałów
  • 100g oleju kokosowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60g mąki ziemniaczanej


Olej rozpuścić i połączyć ze składnikami. Ciasto dobrze wyrobić i włożyć do lodówki na ok. 20min.

Składniki na sernik:

  • 1 wiaderko sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu
  • 5 łyżek ksylitolu
  • esencja z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po łyżce ksylitolu i nie przestając miksować, wlewać po jednym żółtku. Dobrze wymieszać. Łyżką nakładać ser i wlewać go powoli do masy z jajek, dalej miksować. Wsypać budyń, kilka kropel esencji z wanilii i cynamon.
Uskubać kawałek ciasta- to posłuży nam za kruszonkę. Pozostałą część wyłożyć na blachę, pokrywając również boki. Wlać w środek serową masę. Piec w piekarniku ok. 1h/1h20min w temp. 180st. C. grzanie góra i dół. Pilnujcie, aby ser się nie przypalił.

Sernik na korzennym spodzie

Sernik na korzennym spodzie

Sernik na korzennym spodzie

3 komentarze:

  1. Mam pytanie... Czy można prosić kawałeczek tego rewelacyjnie wyglądającego ciasta? Prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł i wygląda tak... rustykalnie, ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie ;) ja niestety nie jestem dobra w pieczeniu ciast :<

    OdpowiedzUsuń