niedziela, 24 grudnia 2017

Tarta z suszoną śliwką

      Jesteśmy z mamą w szale świątecznych przygotowań. Z roku na rok chcemy przygotować jak najmniej jedzenia, aby nie zostawać z zapasem na kilka dni - wychodzi to różnie. Wczoraj niezapowiedzianie do naszego piekarnika wkroczyła tarta. Skoro zrobiłyśmy za dużo spodu do sernika, to cóż zrobić z resztką kruchego ciasta… mamy budyń, mamy śliwki, dodajmy bezę i podziwiajmy słodziutką, aromatyczną tartę, na już...

Składniki na ciasto:
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80g masła
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szkl. cukru

       Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolitą konsystencję. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, można podsypać mąką. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Składniki na nadzienie:
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 600ml mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • paczka suszonych śliwek

400ml mleka zagotować, a w pozostałej części rozpuścić budynie. Wlać mieszankę do wrzątku i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Ciasto wyłożyć na blaszkę, a następnie wylać na nie budyń. Poukładać śliwki. Białko ubić z cukrem na jednolitą pianę, wyłożyć na wierzch budyniu.
Piec ok. 30min w temp. 180st. C.
 
Tarta z suszoną śliwką


Tarta z suszoną śliwką

Tarta z suszoną śliwką

1 komentarz: