poniedziałek, 29 stycznia 2018

Jaglane brownie

          Unikam czekoladowych wypieków ze względu na to, że przeważnie mi one nie wychodzą. Wielokrotnie spotkałam się z przepisami na jagielniki, czyli serniki z udziałem kaszy jaglanej, ale nigdy nie potrafiłam przełamać się na tyle, by wykorzystać ją w swoich deserach. Ostatnio chodziło za mną brownie, jednak stwierdziłam, że zrobię je w niekonwencjonalnej wersji właśnie z użyciem jaglanki. Ciastem i brownie tego nie nazwę, bo to czyste oszustwo. Powiedźmy, że wyszedł z tego niezły czekoladowy, zdrowy deser.

Składniki:
  • 1,5 woreczka kaszy jaglanej
  • 5 łyżek cukru (ksylitolu)
  • 3 jajka
  • 50g oleju kokosowego
  • 5 łyżek jogurtu
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół słoika dżemu jagodowego/ konfitury owocowej

                Kaszę jaglaną ugotować w wodzie. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie składniki dokładnie zblendować i wylać do tortownicy. U mnie 20cm. Na wierzch masy wyłożyć dżem. Piec w temp. 180st C. ok. 1h. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na pół godziny. Przed krojeniem dokładnie schłodzić.

Jaglane brownie

Jaglane brownie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz