sobota, 6 stycznia 2018

Łopatka w marynacie z powideł i whisky



W zimie często łapie nas ochota na coś niezdrowego i tłustego. Ja w swojej diecie staram się unikać takich pokus i przez cały czas pilnuje zdrowego i zbilansowanego żywienia. Ostatnio w moje ręce trafiła książka pt. „Kuchnia dla faceta”, co ciekawsze był to prezent od mojego chłopaka. Przeanalizowałam wszystkie swoje dania, wszystkie przyrządzone curry, zupy i fit kurczaczki – stwierdziłam jedno, trzeba przejść na mięcho! Książka absolutnie nie była żadną sugestią, ale oczywiście odpowiednio mnie zmotywowała.

Składniki:

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • ¾ szkl. whisky
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • wędzona papryka, sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku


Mięso kroimy na plastry i układamy w misce. Smarujemy powidłami, wlewamy whisky i sos. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Odstawiamy na pół dnia, do lodówki.
Po upływie, ustawiamy piekarnik na 180st. C. Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz czosnek. Pieczemy w rękawie ok. 1:30/2h

Jestem zwolenniczką trzymania mięsa dosyć długo w piekarniku. Dzięki temu zawsze mam pewność, że będzie ono kruche i rozpływające się w ustach. Nie ma dla mnie nic gorszego, niż szarpanie się z żylastą karkówką, czy właśnie niedopieczoną łopatką. Mięso powinno samodzielnie odchodzić od siebie, bez użycia większej siły noża czy widelca.

Składniki na placki z batatów:

  • 1 duży batat
  • 200g marchewki z groszkiem (mrożonka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, ścięta natka pietruszki


Batata gotujemy do miękkości, a w ostatnich 10 min gotowania, dodajemy do tej samej wody mrożoną marchewkę z groszkiem. Wszystko dokładnie odcedzamy, batata rozgniatamy. Odstawiamy do wystudzenia. Po czasie, całość łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami. Formujemy małe placki, które układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 25/30min w temp. 180st. C. Jeżeli chcecie, można je usmażyć na patelni, wtedy będą bardziej soczyste. 
Łopatka w marynacie z powideł i whisky

Łopatka w marynacie z powideł i whisky

Łopatka w marynacie z powideł i whisky
Łopatka w marynacie z powideł i whisky

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz