środa, 31 stycznia 2018

Sernik bananowy



Staram się trzymać zasad zdrowego trybu życia. Ograniczać wszystkie chemiczne dodatki, czytać etykietki, utrzymywać zdrową i zbilansowaną dietę, bez drakońskich wyrzeczeń. Mimo, że bardzo łatwo wpaść w przesadne kontrolowanie tego, jak się je i ile – trzeba znaleźć swój złoty środek. Kiedy dwa lata temu straciłam kontrolę nad tym ile jem i co, w bardzo łatwy sposób przytyłam 10kg. Od tego czasu wyrobiłam sobie zdrowe nawyki, które staram się teraz przekazywać. Nie jestem ekspertem, a raczej zwykłym amatorem, który z zażyłą ciekawością zagłębia się w tematykę żywieniową. Uwielbiam gotować, zaskakiwać bliskich nowymi smakami i dzielić się tym na mojej stronie.
Kilka dni temu moja uwaga skupiła się na znanych i lubianych słodkich owocach- bananach. Przygotowałam je na bananowym cieście, wewnątrz którego kryją się ich cząstki, skąpane w kremowej masie serowej. Aromat owoca przełamuje lekka nuta rumu, który niby przypadkiem dostał się do ciasta.

Składniki na bananowy spód:

  • 2 banany
  • 50g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek ksylitolu (erytrytolu/cukru)
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki ryżowej

Banany zblendować z olejem. Dodać jajko, rum i cukier, dokładnie połączyć składniki. Na koniec wsypać mąkę i lekko wymieszać. Wyłożyć do tortownicy ok. 22cm. Piec w temp. 180st. C ok. 50min. 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego (jeśli chcecie zrobić wersję dietetyczną, kupcie twaróg 0%)
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 6-7 łyżek cukru (ksylitolu/erytrytolu)
  • 4 banany
  • 1 czekolada mleczna albo gorzka 90%
  • 1 łyżka rumu

Piekarnik nagrzać do 165st. C (na dno piekarnika wstawić brytwankę z wodą). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem na kremową pianę (ok.3/4min). Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu, a następnie budyń i rum. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową. Całe banany ułożyć na bananowym spodzie i wylać na nie masę serową. Piec ok. 30 min w temp. 165st., a następnie zwiększyć temp. do 180st. C i piec jeszcze przez pół godziny. Sernik po poruszaniu blaszką ma być w miarę zwarty, a nie lejący. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej. Wylać na wierzch ciasta. 

Sernik bananowy

Sernik bananowy

Sernik bananowy

Sernik bananowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz