środa, 17 stycznia 2018

Sernik ze słonym karmelem z daktyli



Nie będę ukrywać, serniki to coś, co smakuje mi najbardziej, a samo ich pieczenie sprawia dodatkową frajdę. Można je łączyć z najbardziej wymyślnymi dodatkami, jednak nawet przy zwykłym oblaniu czekoladą sprawiają wrażenie wybornego i dostojnego ciasta. Ostatnio mam duże zapotrzebowanie na orzechy, suszone owoce i aromatyczne przyprawy. Pewnie dlatego, że w naszych sklepach brakuje świeżych i soczystych owoców, a nasz organizm łaknie wysokokalorycznych przekąsek, aby być w pełni przygotowanym  do walki z chłodem i pluchą.
Przepis zainspirowany różnorodnymi blogami. Szukałam, grzebałam i analizowałam – jak zwykle pomiędzy pierwszą kawą, a śniadaniem, kiedy moja kreatywność działa na najwyższym obrocie. Sernik zdrowy, odsłodzony- bo z roślinnym zamiennikiem cukru, który jest o 40% mniej kaloryczny, pełnowartościowy. Mi smakuje, Wam też się spodoba. 

Składniki na blaszkę 22cm:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 6 łyżek ksylitolu (lub pół szklanki cukru)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 100g daktyli
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • paczka owsianych ciasteczek
  • garść migdałów

Piekarnik nagrzać do 165st. C (na dno piekarnika wstawić brytwankę z wodą). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem na kremową pianę (ok.3/4min). Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu, a następnie budyń i aromat. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową. Wlać do tortownicy uprzednio wyłożonej ciasteczkami. Piec ok. 30 min w temp. 165st., a następnie zwiększyć temp. do 180st. C i piec jeszcze przez pół godziny. Sernik po poruszaniu blaszką ma być w miarę zwarty, a nie lejący.
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na 20min. Po czasie, wylać wodę i zblendować z solą i jogurtem. Pokryć wierzch wystudzonego sernika i udekorować migdałami.

Sernik ze słonym karmelem z daktyli
 Sernik ze słonym karmelem z daktyli
Sernik ze słonym karmelem z daktyli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz