sobota, 3 lutego 2018

Burrito

            Nie do wiary jak szybko mija zima i jak bardzo przychylna jest tu, we Wrocławiu. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu, że nawet te ponad 350 km dzielące Warszawę i Wrocław, mają znaczenie jeśli chodzi o odczuwanie zimna i zmiany w pogodzie. Zeszłoroczną warszawską zimę kojarzę tylko i wyłącznie z hibernacją. Smog, zachmurzenie, wiatr i zimno. Zimno, przenikliwe do tego stopnia, że trzeba było ratować się toną rozgrzewających herbat i pikantnych potraw, aby pobudzić nieco organizm.
Jeśli chcecie skorzystać z pomysłu na słoneczną tortillę, którą zrobicie w swoim domu w 15 min, a dzięki dużej ilości kolorów na talerzu, podniesie się wam poziom endorfin – szczerze zapraszam!

Składniki na dwie porcje:
  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • ½ papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 2 tortille
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: wędzona papryka, sól, ostra papryka, tymianek, bazylia, oregano, kmin rzymski, nasiona kolendry
  • dodatki: sałata, pomidor, papryka, czerwona cebula


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso mielone, przyprawić wymienionymi przyprawami oraz pokrojoną papryczką chili, podsmażyć. Wlać passatę pomidorową, fasolę oraz kukurydzę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dolać więcej przecieru z pomidorów. Wszystko podgotować, aż do połączenia się składników.
Na tortillę wylać sos, położyć warzywa oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Zawinąć w tradycyjne burrito i włożyć na 3/4 min do piekarnika nagrzanego do 180st. C.

Burrito

Burrito


1 komentarz:

  1. Jestem właśnie w Meksyku, a burrito to moje ulubione danie. Czekam na wersję wegańską :)
    Spokoju ducha życzę:*

    OdpowiedzUsuń