piątek, 9 lutego 2018

Jaglana szarlotka

       Moje podejście do kaszy jaglanej nieco się zmieniło. Uważam, że ma ona tyle świetnych zastosowań, zdrowych właściwości i samych zalet, że nie potrafię pozostać wobec niej obojętna. Poszłam o krok dalej i wyszukałam przepis na jaglaną szarlotkę. Spód ciasta nieco zmodyfikowałam i użyłam swojego sprawdzonego przepisu na kruche korzenne z mojego świątecznego sernika. Przeliczyłam się jedynie z przyprawą do piernika, którą uwielbiam, i w całości przebijała się przed szereg smaku. Dziś prezentuję Wam poprawiony i przede wszystkim sprawdzony przepis na zdrową alternatywę tradycyjnej szarlotki.

       Składniki na spód:
  • 150g mąki ryżowej
  • 40g zblendowanych migdałów
  • 100g oleju kokosowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60g mąki ziemniaczanej
Olej rozpuścić i połączyć ze składnikami. Ciasto dobrze wyrobić, odłożyć 1/3 części i resztą wyłożyć tortownicę (ok.22cm). Włożyć do lodówki na ok. 20min.

      Składniki na masę jaglaną:
  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200g)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 budyń waniliowy
  • sok z cytryny + obrana skórka
  • 2 jabłka (obrać, pokroić na kawałki,wymieszać z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny) 
      
       Kaszę wypłukać. Przełożyć do garnka z mlekiem, cukrem oraz cytryną. Gotować ok. 20 min aż kasza wsiąknie całe mleko. Po czasie, wlać mleko kokosowe i budyń. Wszystko dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Całość wylać na przygotowany wcześniej korzenny spód. Poukładać jabłka i pokruszyć resztką pozostawionego ciasta. Piec ok.1h w temp. 180st. C. Przed podaniem, wystudzić.

Jaglana szarlotka

Jaglana szarlotka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz