czwartek, 22 lutego 2018

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

      Po tygodniowym pobycie na Teneryfie i objadaniu się hiszpańskimi słodkimi deserami, tłuściutkimi mięsami, słonymi owocami morza i rybami, czas na coś mojego. Pierwszą myślą po powrocie, był kurczak. Nie jestem wielbicielką mięsa, szczególnie piersi kurczaka, więc nie wiem skąd nagły atak na niego. Postanowiłam zaserwować go w nieco odmiennej formie w połączeniu z zielonym, zdrowym szpinakiem oraz serem feta.

     Składniki na tartę:
  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • jajko
     Mąkę zagnieść z masłem i jajkiem. Pod koniec dodać mleko i krótko wyrobić ciasto. Odstawić na 1h do lodówki. Przełożyć na tartownicę i podpiec ok. 20min. w temp. 180st. C.

     Składniki na nadzienie:
  • 1 pierś kurczaka
  • przyprawy: oregano,bazylia,tymianek,zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 400ml jogurtu greckiego
  • ok. 150g żółtego sera 
  • świeży szpinak
  • pół kostki fety
     Kurczaka podsmażyć na oliwie z przyprawami. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem, jajkami i startym serem. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód tarty, dodać kurczaka i wszystko zalać masą jogurtową. Całość piec ok. 1h w temp. 180st. C. Masa musi być ścięta.

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz