czwartek, 8 marca 2018

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym



Ciasto marchewkowe chodziło za mną od dłuższego czasu. Wydawało mi się, że przygotowanie takiego przepisu nie wymaga zbyt dużej uwagi. Ot, zwykłe ciasto z bakaliami. Przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej skarbnicy i najbardziej szanowanego przeze mnie autorytetu kulinarnego- Kwestii Smaku. Schody zaczęły się w momencie, kiedy podczas przygotowania syropu kokosowego- wyszła mi kokosowa krówka. Podczas wkładania ciasta do piekarnika, zapomniałam spojrzeć o której go wstawiłam- piekłam więc na oko. Rano po przełożeniu go masą, która wylała się bokiem, stwierdziłam, że ciasto to jedna wielka porażka. Ku mojemu zaskoczeniu, po kilku godzinach stania w lodówce, nabrało odpowiedniego kształtu. Smak i konsystencja powala. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, wilgotne i wprost idealnie rozpływające się w ustach. Moi rodzice byli zachwyceni, ja w sumie bardziej zdziwiona, że z porannego przykrego naleśnika, nabrało odpowiedniej formy i dojrzało do rangi ciasta na medal. 

Składniki na ciasto:
  • 3 średnie starte marchewki
  • 100 g ananasa
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g erytrytolu/cukru
  • 200 ml oleju kokosowego

           
            Marchewki zetrzeć na małych oczkach. Dodać nich bakalie i ananasa pokrojonego w drobną kostkę. Wymieszać.
W drugiej misce należy połączyć suche składniki, czyli mąkę ekstrakt waniliowy, przyprawę, sodę oraz proszek do pieczenia.
W kolejnej misce ubić jajka wraz cukrem. Należy osiągnąć białą, podwojoną konsystencję.Na koniec wlać roztopiony olej kokosowy i przełożyć zawartość pierwszej miski. Wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. To samo robimy z drugą miską, czyli przesypujemy do jajek z marchewką mąkę i dokładnie wszystko łączymy.
Tortownicę 24cm wyłożyć papierem bądź wysmarować tłuszczem. Całość piec ok. 40min w temp. 180st.C.

            Składniki na krem:
  • 800g serka waniliowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • ¾ szklanki cukru/ksylitolu
  • 40ml rumu
  • 2 łyżeczki żelatyny (jeżeli Wasza masa jest za rzadka)

           
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i dolać rum. Gotować ok. 30min, aż do uzyskania krystalicznej, syropowej konsystencji. Wystudzić.
Serek waniliowy dobrze zmiksować z wystudzonym syropem. Jeżeli używacie żelatyny, to rozpuście ją w 4 łyżkach gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie zmiksujcie z masą. Przełożyć wystudzone i przekrojone na pół ciasto - pokryć również jego wierzch. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz