niedziela, 18 marca 2018

Ciasto snikers


Wiecie, że mam pomysł na to jak przestać martwić się o brak nadchodzącej wiosny… Ten przebiegły i niewątpliwie pyszny plan opatentowałam wczoraj, a dziś postanowiłam się z nim podzielić. Kryje się on pod tajemniczą nazwą „Ciasto snikers” i zdecydowanie łagodzi wszystkie frustracje wynikające z patrzenia na śnieżny krajobraz. Dużo słodkiego budyniu, karmelu, czekoladowych herbatników i caaaały ogrom zastygłej, gęstej i słodszej od miodu krówki z całymi orzechami. Ciasto to niebanalny obłęd, a skoro jeszcze nie musimy się martwić o nasze wiosenno-letnie figury, możemy zajadać się nim ile tylko mamy ochotę.

Składniki:
  • 2 paczki kakaowych herbatników
  • 200g daktyli
  • 50ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 800ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 40/50g orzechów ziemnych, włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru


Zagotować wodę i zalać nią daktyle. Poczekać, aż całkowicie zmiękną. Następnie odsączyć nadmiar wody z owoców i zblendować je ze szczyptą soli i mlekiem.
Pierwszą warstwę herbatników wyłożyć na dno prostokątnej formy, a następnie wysmarować całą daktylową masą i znów przykryć herbatnikami.
Pół litra mleka zagotować z połową szklanki cukru, w pozostałych 300ml rozpuścić dwa budynie oraz dodać 1 jajko, dokładnie wymieszać. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać masę budyniową i mocno mieszać, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na warstwę kakaowych ciastek i położyć kolejną.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier oraz miód. Wsypać orzechy. Podpiec na mocno złoty kolor, jednak uważać żeby nie przypalić. Odstawić z ognia i poczekać, aż krówka nieco wystygnie i zacznie gęstnieć. Pokryć ciasto i odłożyć do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz