piątek, 16 marca 2018

Indyjski kurczak

Kuchnia indyjska leży bardzo wysoko wśród moich kulinarnych upodobań, nawet nie wiem czy nie zajmuje ich czołowe miejsce. Uwielbiam wyrazisty smak curry, kurkumy, cynamonu czy imbiru. Uwielbiam zapach kolendry, ostrość przełamywaną słodkością mango lassi czy lekkość chlebka naan. Moja tolerancja na ostrość bardzo się zmieniła, odkąd sama zaczęłam swoją przygodę w kuchni. Liczne eksperymenty sprawiły, że niegdyś cienka granica piekielnej ostrości, dziś jest dla mnie normą. Dalej ostrożnie podchodzę do Chili peperoncini, nie mowiąć już o folgowaniu z gatunkami papryczek rodem ze skali Scoville‘a. Wszystko zależy od rodzaju serwowanej potrawy, a u mnie liczy się szereg aromatów dania, a nie płonący postrzał paraliżujący kubki smakowe.
Dziś pomysł na kurczaka w jogurtowej marynacie curry. Idąc o krok dalej, pokusiłam się o chlebki naan, które przygotowane w domowych warunkach, również zachwyciły moje podniebienie. Danie iście pyszne, aromatyczne, wykonane z naturalnych zdrowych składników, co więcej nie wymaga długiego stania przy przysłowiowych garach. Wszystko robi się samo.

Składniki na naan:
  • 1 szkl. mleka
  • 2,5 szkl. mąki pszennej (typ ok.550)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czosnek

Mąkę wymieszać z solą i przyprawami. Dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać. Ciasto musi być dobrze ze sobą połączone i elastyczne. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ok. 250st. C. Rozwałkowany placek pociąć na kawałki i poukładać na blachę. Piec ok. 30/45s do uzyskania upieczonej, ale nie spieczonej, twardej konsystencji. Każdy piekarnik reaguje inaczej dlatego należy uważnie śledzić piekące się pieczywo. 


Składniki na kurczaka:
  • 1,8kg kurczaka w całości
  • 200ml gęstego jogurtu
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: liście limonki, prażony kumin, prażona kolendra (rozgniecione ziarenka), suszone papryczki chili peperoncini – uwaga są ostre, 1 laska drobno posiekanej trawy cytrynowej, curry, kurkuma, cynamon, wędzona papryka
  • pęczek zielonej, świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki

Do misy blendera wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać jogurt i wszystkie przyprawy. Dobrze zmiksować. Dorzucić pęczek kolendry i sok z limonki, znów zmiksować. Kurczaka umieścić w szklanym naczyniu. Zalać go przygototwaną marynatą i odstawić na całą noc do lodówki i najlepiej jeszcze na pół dnia. Po wyciągnięciu piec go ok. 2h w piekarniku nagrzanym do 180st. C.
Ja do swojego dania przygotowałam jeszcze ryż basmati i tradycyjne mango lassi, które w idealny sposób neutralizowały wyrazisty, ostry smak mięsa. 

Kurczak curry

Indyjski kurczak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz