środa, 21 marca 2018

Pasztet z cukinii


Pasztet wielokrotnie kojarzy nam się z tłustym, zmielonym mięsiwem- najcześciej drobiowo-wieprzowym z dodatkiem znikomej ilości warzyw. Chodzi przecież o treściwość pasty czyli mięso i tłuszcz. Moją alternatywą na tradycyjne zapiekane kanapkowe smarowidło jest pasztet z cukinii. Długo wzbraniałam się przed tego typu przetworami, bo kojarzyły mi się z ich długim przygotowywaniem. Nic bardziej mylnego. Pasztet robi się w niecałe 15 min, a do jego zapieczenia potrzebujemy ok.1h. Możemy go jeść na ciepło, zimno, z wyborem warzyw, musztrady czy chrzanu. Wśród napompowanych chemią i wodą wędlin i szynek, warto znaleźć nieco zdrowszą wersję towarzysza na kanapki i oto mój przepis.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: kurkuma, curry, kolendra, oregano, pietruszka-świeża ścięta,pieprz, sól, wędzona papryka,suszone pomidory
  • 3 łyżki kaszy manny


Marchew i cukinię-wraz ze skórą, zetrzeć na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody.Na patelni zeszklić pociętą w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie podsmażyć. Przełożyć do cukinii. Wbić jajka i dodać kaszę. Wszystko dokładnie wyrobić i przełożyć do prostokątnej formy. Piec 1h w temp. 180st. C.

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz