środa, 28 marca 2018

Sernik Lemon Curd


Porywając się ostatnio na przygotowanie lemon curd, nie liczyłam się z tym, że zostanę z jego znacznym zapasem. Przepis i wszystkie prawidła mówią, że należy go zużyć do dwóch tygodni. Nie będę bawić się zatem w kreatywność i szukać nie wiadomo jak skomplikowanych przepisów, gdyż te najłatwiejsze, są zazwyczaj najsmaczniejsze. Przedstawiam klasyczny, puszysty sernik na markizach, oblany kremowym i wyraziście cytrynowym lemon curd.

Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego (jeśli chcecie zrobić wersję dietetyczną, kupcie twaróg 0%)
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 szkl. cukru (ksylitolu/erytrytolu)
  • esencja waniliowa
  • 1 paczka cytrynowych ciastek/markiz

Piekarnik nagrzać do 165st. C (na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem/cukrem na kremową pianę (ok.3/4min). Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu, a następnie budyń i esencję. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.Wylać do tortownicy (ok.22cm) ówcześnie wyłożonej ciastkami. Sernik piec przez ok. 1:30h. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, zostawić jeszcze na 15min, a następnie uchylić drzwiczki i jeszcze chwilę potrzymać w ciepłej temperaturze. Następnie odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

Składniki na lemon curd:
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 200g erytrytolu/ 150g ksylitolu cukru
  • pół kostki masła (prawdziwego,wysoko tłuszczowego)

Cytrynę zetrzeć ze skórki i wycisnąć sok. W garnku ubić jajka z cukrem na kremową i puszystą masę. Jajka muszą podwoić swoją objętość. Wstawić garnek na ogień i lekko podgrzać. Dodać przygotowane cytryny oraz masło. Lekko zagotować i odstawić do całkowitego stężenia. Po wystygnięciu, wylać na sernik i odstawić do schłodzenia.

Sernik Lemon Curd

Sernik Lemon Curd



1 komentarz:

  1. Super przepis! Zapraszam do mnie na serniczek: https://amismakuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń