poniedziałek, 5 marca 2018

Sernik malinowy na kakaowym spodzie



          Nie mogę doczekać się, aż w naszych sklepach pojawi się większy  wybór owoców i warzyw. Chcąc przywołać sobie przyjemny letni czas, postanowiłam wykorzystać mrożone maliny i połączyć je z kakaowym sernikiem. Smak zdecydowanie przypomina nam o nadchodzących ciepłych dniach i na chwilę oddala nas od wizji minusowej zimy za oknem.Drugim plusem tego ciasta jest to, że właściwości malin wspomagają naszą odporność, aby niechciane sezonowe przeziębienia odchodziły w niepamięć.

                Składniki na kakaowy spód:
  • 150g mąki ryżowej
  • 40g zblendowanych migdałów
  • 100g oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 100g ksylitolu/erytrytolu/cukru
  • 1 opakowanie czekoladowego budyniu bez cukru
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić. Wyłożyć na tortownicę ok.24cm i odstawić do lodówki na ok. 30min. 

            Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 100g cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 300g malin (u mnie mrożone)

                Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać ser, ekstrakt wanilinowy i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą sernikową. Wylać na kakaowy spód. Na wierzch ciasta położyć maliny i piec w temp. 180st. C ok. 1h. Sernik musi być ścięty. Po upływie, wyłączyć piekarnik i zostawić iasto na ok. 3h. Wyjąć i wystudzić, najlepiej przez całą noc.


Sernik malinowy na kakaowym spodzie

Sernik malinowy na kakaowym spodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz